Duminica a 5-a după Rusalii la Mănăstirea Suruceni

214

În Duminica a V-a după Cincizecime la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Suruceni, Sfânta Liturghie a fost oficiată de soborul preoțesc în prezența obștii monahale și a numeroși credincioși.

Evanghelie din această Duminică ne prezintă fragmentul de la Matei (8, 28-34; 9, 1) care descrie izbăvirea a doi demonizați. 

Mântuitorul înfăptuiește minunea alungării demonilor. El îngăduie ca aceștia să intre în turma de porci, ceea ce aduce pagubă locuitorilor Gadarei. Doi oameni se vindecă, însă gadarenii îl alungă pe Hristos, deoarece pierderea porcilor o consideră mai mare decât vindecarea oamenilor. 

„Să nu ne grăbim să osândim dragostea acestora pentru porcii lor, mai înainte să privim societatea zilelor noastre şi să vedem câţi iubitori de porci numără cetatea noastră, cărora asemeni acelora, le pasă mai mult de porci decât de viaţa semenilor lor. Gândiţi-vă cât de puţini sunt astăzi, chiar şi între cei care-şi fac cruce şi au pe buze numele lui Hristos, cei care ar pregeta să ucidă doi oameni dacă s-ar alege de pe urma lor cu două mii de porci. Sau vedeţi dacă sunt mulţi între dumneavoastră care ar sacrifica două mii de porci ca să scape viaţa a doi nebuni,” – ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici. 

Mântuitorul îi izbăvește de diavol pe cei doi locuitori ai mormintelor, dar mormântul cel mare al cetății rămâne, locuitorii acesteia preferând păcatul și „îngrășarea” porcilor. Aceasta e și starea multora dintre noi, cei care la fel îl alungăm pe Hristos din cetățile sufletelor noastre.  

„Cine a făcut să intre diavolul în această lume, cine a făcut să intre moartea în această lume? Omul! Omul, prin păcatele sale, căci intrând păcatul în această lume a făcut să intre moartea, a făcut să intre boala, a făcut să intre toată grozăvia și a făcut să intre diavolul în această lume. Oare nu este omul mai rău decât porcii? Nu numai decât porcii, decât toate făpturile care vieţuiesc în această lume. Da, este îngrozitor să fii om fără Hristos, este îngrozitor să fii om în această lume fără Dumnezeu. Atunci omul devine de bunăvoie diavol. Există vreo nebunie mai mare decât aceasta?” – ne întreabă Sfântul Iustin Popovici. 

E vremea alegerii între Împărăția cea urât mirositoare a demonilor și cea frumos mirositoare a Cerurilor. 

În cuvântul de învățătură, Părintele Laurențiu Ionașcă, clericul mănăstirii, a evidențiat că Evanghelia de astăzi este o mustrare atât pentru locuitorii ţinutului Gadarenilor, cât şi pentru toţi cei care pun mai presus de iubirea semenilor şi de mântuirea sufletului grijile pentru bunurile sau pentru bunăstarea materială în lumea aceasta trecătoare.

sursa http://manastireasuruceni.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
1720

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul De Mir

Fără îndoială că Sărbătoarea Sfântului Dimitrie este una din marile sărbători ale Bisericii, pentru că ea ne odihneşte în poiana binecuvântată cu sfinţi, de această dată în cea cu numele Dimitrie Basarabov, acolo de unde slava lui Dumnezeu ne va lumina şi ne va întări, pentru ca, văzând faptele lui, să Îl preamărim pe Dumnezeu […]Urmăriți-ne pe Facebook!