novyiy-god-9-600x338

Dublarea sărbătorilor creştine este o duplicitate

98

Luna decembrie a fiecărui an este una a promoțiilor comerciale. În această perioadă se vinde tot ce vrei: costume pentru matinee, daruri de la Moş Crăciun, bucate alese, vacanţe exotice, focuri de artificii şi diverse achiziţii sunt doar câteva din cele câte îşi permit oamenii la sărbătorile de iarnă care ne bat la uşă.

Agenţii economici intră într-o adevărată luptă – ca să-și sporească cumpărăturile, aceștia folosesc cele mai diverse strategii de comunicare, măgulesc clienţii determinându-i să scoată un ban în plus pentru chiţibuşuri fără de care deja nu ne închipuim o sărbătoare de iarnă.

 Și pentru toate acestea se creează un fals substrat religios. Chipurile e Sf. Nicolae, apoi Crăciunul…

În realitate însă, Moş Crăciun, cel din copilăria generaţiilor anterioare, care aducea bucurii, dar şi dezamăgiri prin darurile oferite, este transformat în agent de vânzări. Oamenii au denaturat și imaginea Sfântului Nicolae, astfel încât, în această realitate care promovează consumismul, semnificația sărbătorilor este schimbată, dacă nu chiar inversată.

Pe lângă aceasta, nedumerire trezește și dublarea sărbătorilor creștine. În ajun de 6 decembrie copiii mi-au venit de la şcoală întrebându-mă dacă îşi pot găti încălţămintea, căci la noapte va veni Moş Nicolae. Le-am spus că dacă la unii sărbătoarea e mâine, apoi noi ne vom ruga să vină în 19 decembrie, căci aşa este sărbătorit la noi sfântul.

A doua zi au venit tare mâhniţi, căci unii colegi s-au lăudat ce şi cum au primit de la  Moş, le-au mai zis că acesta îi va vizita şi peste două săptămâni.

Această dublare a sărbătorilor creştine este o mare falsitate şi chiar o profanare a conţinutului sărbătorii, care este redusă la daruri şi bucate.

Nu poţi trăi sau sărbători vreun sfânt sau praznic împărătesc altfel decât cum recomandă Biserica. Sărbătoarea e în sânul Bisericii şi nu poate fi decât o continuare a sărbătoririi în afara ei. De asemenea, nu poţi sărbători de două ori acelaşi eveniment.

Acest fenomen bolnăvicios de a dubla sărbătorile este unul specific poporului nostru, care de la o vreme încoace a intrat într-o schizofrenie duhovnicească, provocată de faptul că mulţi s-au abătut de la Biserică, nu mai intră în esenţa sărbătorii religioase. Și avem ce avem!

Încercaţi să parcurgeţi săptămână de săptămână evenimentele din viaţa Bisericii, prin participarea la serviciile divine, trecând prin toate perioadele sau anotimpurile anului bisericesc, intrând într-un circuit al sărbătorilor bisericeşti, care n-ar trebui să fie confundate sau substituite cu cele laice.

O altă zăpăceală este generată de Revelion, pe care o bună parte din populaţie îl serbează încă din perioada sovietică, cu nenumărate abuzuri şi devieri de la normalitate. Mulți se plâng că, cică, îi încurcă postul să sărbătorească din plin, de parcă în afara acestuia ne este permis orice.

Spre regret, trecuți prin apa Sfântului Botez, pentru foarte mulți creștini astfel de evenimente sunt mai „sfinte” decât adevăratele sărbători.

Să nu ne înșelăm cu aparenţe şi cu prilejuri de a ne ghiftui şi distra. E prea ieftin!

Suntem chemaţi spre ceva mai mult!

Preot Octavian Moşin


Articole Asemănătoare
281

Zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru creștinii din loc. Dumbrava

Acum zece ani, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, a fost pusă prima piatră la temelia unui nou sfânt lăcaș din localitatea Dumbrava. De atunci, sfântul lăcaş, chiar dacă încă nu a fost complet finisat, a devenit cel mai important centru de spiritualitate şi de cultură din această localitate. Evenimentul aniversar a fost prăznuit cu mult […]

Articole postate de același autor
540

Părintele Ioan Plămădeală: „Să ne inspirăm din cel mai sigur izvor – Sfânta Scriptură!”

Recent, părintele Ioan Plămădeală, parohul Catedralei „Schimbarea la Faţă” din capitală, a scos de subt tipar o carte neobişnuită, de mare folos duhovnicesc: „Rezumări la cărţile Sfintei Scripturi”. Prea puţine studii teologice apar în acest spaţiu creştinesc, iar realizarea părintelui este rodul unei munci de ani buni. Lumea nu citeşte şi mai puţin se interesează […]Urmăriți-ne pe Facebook!