Douăzeci de grade de putere duhovnicească

1953

Cuvinte de învățătură ale părintelui Efrem Katounakiotul

Chinovia

Chinovia este arca lui Noe. Cercetați și cărțile Părinților. Mulți s-au sfințit în obște, dar în pustie, puțini, puțini. Fiindcă pustnicul își face toată voia lui. Desăvârșirea este în obște, toți împreună. Și Hristos ne-a predat nouă obștea, toți împreună masa, toți împreună rugăciunea, toți împreună. Diavolul se teme de ascultare, fiindcă ascultarea este imitare a lui Hristos. Cum spune și Sfântul Teodor Studitul, las’pe Ioanichie să aibă munții, noi să fim adunați aici în duhul dragostei, cu caractere diferite, cu diferite meserii, cu diferite vârste, toți iubindu-ne unii pe alții, adunați, ca să aducem laudă lui Dumnezeu. Vedeți cum vorbea sfântul Teodor? Sfânt și nu lăuda liniștea. Este și liniștea bună. Dar pentru ziua de astăzi, eu, cel puțin, nu o laud.

Gheronda

A zis gheronda, a zis Dumnezeu. Gura lui Gheronda este gura lui Hristos. Ți-a spus gheronda: „Nu te teme! Nu te teme!” Dacă judeci în ceea ce ți-a spus gheronda, nu ești ascultător, ci judecătorul lui gheronda. Câtă evlavie aveți, câtă lepădare de sine, câtă credință aveți în gheronda, tot pe-atâta har veți primi, și chiar mai mult decât atât. În lume dacă moare un părinte care are o avere, să presupunem, de 100 de drahme. Lasă în urmă patru copii. Lasă douăzeci și cinci de drame la fiecare dintre cei patru copii. Toți vor primi 25 de drahme. Moștenirea tatălui lor. În cazul părintelui duhovnicesc nu este valabil acest lucru, nu. Dacă unul are credință, evlavie, lepădare de sine, respect față de gheronda lui douăzeci de grade, douăzeci de grade va primi putere duhovnicească. Altul are două, două va lua. Altul are optzeci, optzeci va lua. Acest lucru îl spune și Evanghelia. Hristos a zis: „Cine vă primește pe voi, pe Mine Mă primește, și cine vă primește în nume de ucenic, plată de ucenic va avea, iar cine primește proroc în nume de proroc, plată de proroc va lua” (Matei 10, 41). Acesta este părintele duhovnicesc. Câtă evlavie ai față de gheronda... Această metanie pe care o pui lui gheronda „binecuvântează, părinte”, știți ce putere are? Nici nu vă puteți închipui! Cel care a încercat-o acela știe. Să nu faci nici un pas, dacă nu ai luat binecuvântare de la gheronda. Când ai luat binecuvântare de la gheronda, să nu te temi de nimic. Pune metanie, sărută mâna lui gheronda al tău, și du-te și te fă astronaut pe lună, nu te teme, fiindcă te acoperă rugăciunea, ascultarea te acoperă.

Fratele după trup, dar și ucenicul lui gheronda Iosif, părintele Athanasie, a avut adormirea la Nea Skiti. Gheronda care trăise mai înainte acolo, pe bătrân l-am apucat, dar povestea pe care am să v-o spun acum n-am apucat-o, dar am auzit-o, dar pe bătrân l-am apucat. Acest gheronda avea un ucenic, iar ucenicul, e, judecata lui Dumnezeu, a ajuns la sfârșit să moară. Cu o zi mai înainte, adică în ajunul morții sale, s-au dus demonii și i-au spus: „Ești al nostru, acum te vom lua în osândă pentru că așa și așa” cele obișnuite ale demonilor. Ucenicul s-a tulburat. A venit la el înlăuntru Gheronda:

- Fiul meu, de ce ești tulburat? îi zice.

- Gheronda, gheronda, mă voi duce în osândă, au venit demonii să mă ia, mi-au spus că mâine la ora trei vor veni să mă ia.

- Ah, fiul meu, tu ești ucenic, când vor veni demonii tu să le spui așa: „Eu am gheronda”.

- Fie binecuvântat.

Gata, l-a liniștit pe ucenic! Următoarea zi, iarăși demonii au venit ca de obicei.

- Pentru ce ați venit la mine, zice, eu sunt ucenic, am gheronda. Odată cu cuvântul „am gheronda” s-au făcut nevăzuți toți demonii. Acesta este gheronda. Cineva de la o mănăstire a venit la chilie și zice „Dar ce, gheronda este fără greșeală? Nu are nici o vină?” „A, ascultă, fiule, îi zic, dacă vei porni de la această temelie, că și gheronda greșește, nu te vei îndrepta niciodată. Ai venit aici să faci ascultare sau ai venit să-l judeci pe gheronda când spune adevărul sau când spune minciuni. Dar cât de mult se odihnește sufletul lui gheronda când ucenicul face ascultare! Cât de mult se odihnește! Adică dinlăuntru, din adâncul sufletului iese odihna, rugăciunea: „Dumnezeu să te binecuvânteze, fiul meu” și această rugăciune prinde. Acum în ultima vreme, la fiecare 15 zile îl văd în vis pe gheronda Iosif. Acum ultima dată îl văd și îi zic: „Gheronda, acolo unde ești, roagă-te și pentru noi”, „Cum să nu, zice, mă rog și pentru voi!” (în somn, în vis s-au întâmplat acestea). Sunt de-acum 15 zile și l-am văzut iarăși, m-am dus și l-am sărutat și zice: „Gheronda al tău sunt eu”. Vedeți, nu numai aici cât trăiește, ci și în cer unde se află acum există această legătură, această unire duhovnicească, există. Există multe feluri încă de a te uni cu gheronda în rugăciune. Te duci și te culci, cum fac eu așa vă învăț și pe voi, „Cu rugăciunile părintelui Iosif” și adorm. Mă trezesc. „Cu rugăciunile părintelui meu Iosif”, încep rugăciunea. Mă duc în călătorie la Katounakia, mă duc la Dafni, „cu rugăciunile părintelui meu Iosif”. Gătesc. „Cu rugăciunile părintelui meu Iosif”, mă duc la Vatoped, am în chilia mea icoana părintelui Iosif, o sărut și zic: „Cu rugăciunile părintelui meu Iosif”. Astfel există și un mod practic ca să fii unit cu gheronda. Așa cum există rugăciunea minții care puțin câte puțin curățește lăuntrul omului și devine apoi și acesta luminos prin această rugăciune, tot așa există și acest mod de a te uni cu gheronda și mai mult.

Traducere și adaptare: Laura Enache
Sursa: doxologia.ro

Articole Asemănătoare
2245

Mă spovedesc des, dar viața mea nu se schimbă. Pentru că nu fac ascultare!

Ne plângem adesea că nu prea mai sunt duhovnici, dar nici pe cei pe care-i avem nu-i menajăm deloc! Să stăm bine, să stăm cu frică! În ultima vreme, am întâlnit mai multe puncte de vedere legate de spovedanie și toate aveau ca punct comun faptul că mulți dintre noi ne spovedim des, unii dintre […]

Articole postate de același autor
1167

Când se atinge Duhul Sfânt de inima cuiva, acela nu mai poate să fie aspru

Duhul Sfânt, când se atinge de inima cuiva, acela nu mai poate să fie aspru; acelui om îi pare rău de toate mărunţişurile, îi pare rău şi de unele mărunţişuri despre care zici că alea nu-s chiar păcate. Când Duhul Sfânt vrea să ajute pe cineva, atunci devine în acest fel: dacă el vrea să […]Urmăriți-ne pe Facebook!