Două sunt de preţ la rugăciune, luarea-aminte şi trezvia

1113

Două sunt de preţ la rugăciune, cum spun Părinţii, luarea-aminte şi trezvia. Prima ţine duhul la Dumnezeu, a doua îl păzeşte de toate celelalte gânduri. Avem a ne feri nu doar de cugetele rele, ci de tot gândul care ne fură de la rugăciune.

Că multe gânduri se abat cu putere asupra celui ce se roagă. Ca roiurile de muşte ori ca haitele de câini, spune Părintele Serghie. Şi foarte ciudate. Dar aşa e în firea lucrurilor. Nu le ză­misleşte rugăciunea, ci-s ale adâncului neştiut al sufletului nostru, iar ea le scoate numai la ivea­lă. Aşa cum, răscolind apa unei bălţi ce pare limpede şi clară, îndată se tulbură şi îşi arată necurăţiile ce zac pe fundul ei. Nici baltă cristalină n-ai să afli, nici suflet cu totul curat.

Sunt însă şi gânduri aduse de draci, ca să ne fure de la rugăciune. Când te rogi, vin asupra ta multe gânduri re­le. Nu înseamnă că eşti mai bun când nu te rogi. E o ispită şi un vicleşug drăcesc, ca să te facă să-ţi spui: „Ce gânduri urâte am când mă rog şi câtă tulburare. N-am să mă mai rog, ca să scap de ele şi să mă liniştesc”.

Ține candela inimii aprinsăJean-Claude Larchet, Editura Sophia, Bucureşti, 2007, p. 55


Articole Asemănătoare
6468

Noi, bărbaţii, în mare parte suntem ai mamelor, în timp ce fetele sunt ale taţilor

Vedeţi voi înşivă cum în familie facem înţelegere sau dezbinare după cum ne sunt gândurile şi dorinţele. Dacă stăpânul casei este copleşit de griji, de gânduri sau de vreo greutate, prin acestea el pricinuieşte tulburare nu numai lui, ci şi întregii sale familii. Toţi cei ai casei sunt mâhniţi, nu au pace, nici mângâiere. El, ca stăpân […]

    Articole postate de același autor
    540

    Luminatul praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

    În ziua sărbătorii Naşterii Domnului, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a săvîrşit Sfînta Liturghie Arhierească în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din oraşul Orhei, înconjurat de soborul slujitorilor sfîntului locaş şi în prezenţa mulţimii credincioşilor, pentru care locaşul s-a dovedit a fi neîncăpător. Răspunsurile la strană, dar şi un buchet de frumoase colinde […]