De la teoria lecției la practica vieții…

703

„Ceea ce avem de învățat să facem, învățăm făcând” Aristotel.

Pe 22 februarie 2016, un grup de elevi din clasele a VIII-a Gimnaziul Izbiște, au vizitat profesorii de odinioară ai gimnaziului, care acum sunt la o vârstră înaintată . Vizita a avut loc la inițiativa părintelui Victor Gangan, preot paroh în s.Izbiște și profesor de Religie la gimnaziul din localitate. Vizita a avut drept obiectiv educarea generației tinere în spiritul stimei față de munca celor care au învățat și educat generații întregi; plus la aceasta a fost o vizită surpriză care a adus bucurie pe chipul profesorilor ce toată viața au fost cu elevii și printre elevi.

Au fost vizitați dl Verdeș Zaharia, directorul școlii mulți ani la rând și învățător de matematică pentru multe generații de elevi din Izbiște. Practic 3 generații de izbișteni au fost discipolii dlui Zaharia, iar școala a cunoscut o epocă de dezvoltare sub conducerea lui. De o vizită surpriză s-a bucurat și dna Cebotari Ecaterina, profesoară de educația fizică, prin eforturile căreia izbiștenii au cucerit diferite distincții sportive la olimpiadele raionale și naționale, iar unii din discipolii săi și acum practică sportul de performanță.

Elevii au adus pentru profesorii părinților lor dulciuri, fructe și pâîne. Le-au cântat „Mulți Ani trăiască” și au ținut discursuri de mulțumire alcătuite de ei. Pe chipurile celor vizitați au apărut lacrimi de fericire și regrete că nu mai sunt împreună cu elevii lor.

„Aceste vizite sunt un început, urmează să mai efectuăm și alte vizite la alți izbișteni care au pus umărul la dezvoltarea satului și la educarea generațiilor. Câteodată stăm și ne gândim că am vrea să facem multe: să construim case pentru bătrâni, cantine sociale și alte idei care până la urmă rămân doar a fi vorbe goale. Fără dragoste nu putem face nimic, iar lucrurile mărețe încep de la fapte mici, încep de la educarea corectă a generațiilor tinere, ceea ce noi azi am făcut. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a concis părintele Victor Gangan.

Amintim că profesorii vizitați sunt limitați în deplasări din cauza vârstei și a sănătății, iar vizita copiilor a fost ca o împlinire a sufletului și o călătorie în trecutul lor plin de elevi.

Epilog: Mulțumesc și eu enorm părintelui Victor pentru ideea și organizarea vizitei. Spre deosebire de copii, eu mi-am vizitat foștii mei profesori. Dl Zaharia în afară de orele de algebră, geometrie și desen liniar mi-a fost și diriginte: primele lecții de bărbăție, stimă, comportament și politețe le-am luat de la el. Și datorită lecțiior de cultură fizică și dragostei pentru sport, cultivată de dna Ecaterina, eu și azi mă pot pune la întrecere cu un adolescent, iar 25 de ridicări la bara fixă sunt un fleac pentru mine.

În calitate de director de bibliotecă nu am ratat șansa de a le aduce cărți cititorilor mei, care acum din cauza vârstei și sănătății nu pot vizita biblioteca, incluzândui în acțiunea „Biblioteca vine acasă la tine”. Pe viitor mi-am propus să deschid o rubrică specială pe blogul bibliotecii, unde să fac publice biografiile izbiștenilor de odinioară și a meritelor lor, care au contribuit la dezvoltarea satului. Satul are necesitatea cunoașterii premergătorilor săi pentru ca stima să fie la ea acasă. Dumnezeu face lucruri mari prin fapte mici…

Rusu Alexandru, șef Biblioteca Publică Izbiște


Articole Asemănătoare
67

Iisus Hristos ieri şi azi şi în veci este Acelaşi

– Părinte, adesea se vorbeste despre “înnoire in Biserica”, ca şi cum Biserica îmbătrâneşte şi are nevoie de înnoire! – Da, a îmbătrânit!… Dar chiar şi cei care nu au evlavie, dar au puţină minte, nu sunt de acord cu înnoirile pe care le fac acum, ci caută să afle cel vechi. Nu-i mişcă deloc, […]

Articole postate de același autor
1365

Soţia tot trage în jug şi nu se plânge de viaţă

Unele soţii îşi asumă singure povara peste puteri a tuturor grijilor domestice, trag „carul” familiei singure, irosindu-şi forţele şi sănătatea. Din păcate, soţii se deprind repede cu starea aceasta de lucruri şi încetează să aprecieze ceea ce fac pentru ei soţiile. Ei iau ca pe ceva ce li se cuvine faptul că femeia îndeplineşte o […]Urmăriți-ne pe Facebook!