Cinstirea sfintelor icoane în cultul creştin – Simpozion în Săptămâna Tineretului Ortodox la Facultatea de Litere, USM

1959

A devenit deja o bună tradiţie ca în preajma Învierii Domnului, Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova să găzduiască Simpozionul „Mergând spre Înviere”, care adună profesori, studenţi, masteranzi şi oameni de bună credinţă, dornici de a sorbi mai mult din cele sfinte.

Iniţiativa acestei activităţi aparţine dnei Irina Condrea, prof. univ. dr. hab, care este susţinută de către decanat şi studenţi. În acest an evenimentul s-a desfasurat in cadrul Săptămânii Tineretului Ortodox.

Simpozionul a demarat cu un mesaj al dnei Adriana Cazacu, decanul Facultății de Litere,  care s-a referit la semnificaţia evenimentului şi a făcut retrospectiva acestuia.

Pr. Octavian Moşin a vorbit despre importanța sfintelor icoane în cultul creștin, referindu-se la faptul că icoanele ne oferă posibilitatea de a vedea/ înţelege o perspectivă văzută a Cuvântului lui Dumnezeu. Venerarea icoanei nu se referă la materia din care este făcută, ci la chipul celui care este pictat pe ea. Privind o icoană, putem simţi prezenţa celui reprezentat pe ea. După cum ne spunea Sf. Ioan Damaschin: „Prin icoanele vizibile suntem conduşi la contemplarea a ceea ce este divin şi spiritual“.

De asemenea, au fost prezentate următoarele comunicări:

Tradiția spirituală a artei creștine, dr.hab.prof.univ.  Irina Condrea, Facultatea de Litere, USM. 

Pictura ecleziastică. program iconografic. dr.conferențiar univ. Emil Dragnev, Facultatea de Istorie, USM.

Icoana între artă și obiect de cult. Masterandă Doina Scrinciuc, Facultatea de Litere, USM. 

Icoane în stil bizantin. Arhimandritul Iov (Cristea), Mănăstirea Curchi 

Despre meșteșugul iconarilor. Monahul Afanasii (Bârnaz),  Mănăstirea Nicoreni.

Tehnici iconografice în suvenirele cu tematică creștină. Prot. Anatolie Gârbu, paroh al bisericii Înălțarea Sfintei Cruci, Revaca.

 


Articole Asemănătoare
10153

De dragul icoanelor: 100000 de georgieni şi-au dat propria viaţă

Mii de credincioși s-au adunat pe Podul Metekhi, în centrul capitalei georgiene, Tbilisi, în ziua comemorării celor 100.000 de martiri georgieni uciși de Khwarezmieni – un persianat suunit musulman, bazat pe o dinastie musulmana sunnita de origine mamelucă turcică – la Tbilisi, în 1227. O slujba de Pomenire a fost oficiata chiar pe pod, conform […]

Articole postate de același autor
6916

Să punem noi vopsele pe chipul lui Dumnezeu?

Ce lume pierdută este astăzi! Femeile își pun în păr niște cleiuri, și cum mai miroase! Te apucă alergia. Cînd văd o femeie modernă, cu frumuseți lumești și parfumuri, mă scîrbesc lăuntric. Am văzut o fată care, deși înainte era ca un înger, nu am mai cunoscut-o după acceea așa cum era vopsită”. Dumnezeu le-a […]