Ceaiul de la Zabriceni, afacerea bio a mănăstirii “Naşterea Domnului”, ar putea deveni un simbol al regiunii

3498

Francezii se lauda cu spumantul din regiunea Champagne, italienii cu faimosul parmezan fabricat in orasul Parma, pe cand noi am putea deveni cunoscuti prin... ceaiul de la Zabriceni. Afacerea bio a manastirii “Nasterea Domnului” din nordul tarii se vrea remarcata prin prorpietatile pe care le au terenurile de pe care sunt recoltate plantele pentru bautura calda. Acestia au inaintat o cerere pentru a obtine indicatie geografica la produsele pe care le fabrica, lucru care le-ar spori din credibilitate si le-ar face regiunea cunoscuta, prin urmare si produsele mai scumpe.

In satul Zabriceni din raionul Edinet, calugarii de la Manastirea “Nasterea Domnului” au pus pe roate o afacere care le-ar putea duce faima. Si asta pentru ca ceaiurile pe care le fac ei ar putea deveni un simbol al regiunii. Pentru inceput sa vedem cum decurge intreg procesul.

Parintele Dorimedont, CALUGAR “Ne afla in fata unei culturi de melisa, care se afla in perioada optima de recoltare. Se recolteaza pana la o suprafata de 15 cm de la supfrata solului, ca sa fie lipsita de impuritati. O planta cu miros imbinar dintre menta si lamaie.”

Parintele Dorimedont, CALUGAR “Un soi de calendula pe care il avem din Cehia, deosebit fata de soiurile care sunt din Moldova.”

Parintele Dorimedont, CALUGAR “Mai cultivam si busuioc cu aroma de lamaie, bucuioc violet. Busuiocul este una din putinele plante pe care le folosim la ceai, dintre plantele anuale pe care le cultivam in mai  multe cicluri.”

Parintele Dorimedont, CALUGAR “A facut o tufa mai mare, mai ales la prima inflorire a fost si mai mare care a fost recoltata iar din partea inferioara.”

Parintele Dorimedont, CALUGAR Iar aici avem o plantatie de musetel. Fiind semanata in primavara si din cauza lipsei de ploi, nu a crescut uniform.”

Calugarii folosesc si frunzele de mure, zmeura, coacaza neagra sau capsuna salbatica.

Parintele Dorimedont, CALUGAR “Toate plantele de la artbusti fructiferi, plante multianuale, plante anulale, le avem toate cultivate pe teren certificat,. Nu cultivam aceleasi plante pe acelasi terren mai multi ani la rand."

Odata recoltate, plantele sunt duse in sala de uscare.

Parintele Dorimedont, CALUGAR “La o temperatura de 45 de grade, pe cateva zile, urmeaza perioada de uscare.  Urmam cativa pasi. “

Cand planta devine crocanta si faramaicioasa este dusa in sala de fragmentare, unde impuritatile sunt data la o parte. Parintele Dorimedont, CALUGAR “Dupa ce aurma faramantarea si cernerea, urmeaza depozitarea produsului vegetal in saci de hartie. Pe fiecare sac este indicata denumirea plantei si anul recoltarii.”

Urmeaza partea cea mai usoara.

Parintele Dorimedont, CALUGAR“Aici avem un utilaj de impachetare a ceaiului in pliculete. Se toarna in acest dispozitiv dupa care urmeaza gramajul de doua grame fiecare si tot procesul de lipire a pliculetelor.”  Apoi se acopera cu polietilena.

Parintele Dorimedont, CALUGAR “Avem doua categorii de ceaiuri: pliculete si infuzii"

Cei care i-au invatat pe calugari sa produca ceai au fost cehii. Apoi, au venit niste bani de la o organizatie nonguvernamentala de acolo. Acum, calugarii si-au propus sa obtina indicatia geografica pentru produsele lor, lucru care le-ar aduce un profit mai mare, dar si turisti. Cererea a fost depusa la inceputul lunii iunie.

Octavian APOSTOL, DIRECTOR AGEPI “De exemplu, in Franta exista o statistica ca acelasi produs cu indicatie geografica se vinde de trei ori mai bine decat unul fara.” Cu aceasta indicatie geografica, ar veni si siguranta ca produsele sunt calitative, intrucat ele ar fi monitorizate mereu de autoritati si ar trebui sa respecte anumit standarde. Octavian APOSTOL, DIRECTOR AL AGEPI “Aici protectia nu este limitata in timp, doar daca nu mai este asociatia de producatori si se pierde aceasta marca.” In plus, astfel locul de origine, in acest caz Zabricei, ar capata un nume mai greu. In tara au fost inregistrate deja 6 produse cu indicatii geografice, printre care rachiul de la Nimoreni sau dulceata de petale de trandafiri de Calarasi.

sursa http://protv.md/


Articole postate de același autor
2468

Nu iertăm, nu ni se iartă!

Este o condiție foarte umană, pusă în rugăciunea Tatăl nostru de Însuși Mântuitorul Hristos. Dacă respectăm aceasta, ni se iartă mulțimea păcatele noastre! Nu iertăm, nu ni se iartă! Știți cum spune Mântuitorul: când vii la biserică și aduci darul tău ‒ prescura și lumânarea la Sfântul Altar ‒, dacă îți aduci aminte pe cale că cineva are ceva asupra ta, te-ai certat cu cineva […]