Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din s. Tvardița, r. Taraclia şi-a serbat hramul

616

Joi, 27 octombrie 2017, în ziua sărbătoririi Sfintei Cuvioasei Parascheva, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a poposit în satul Tvardița din raionul Taraclia. Cu flori tomnatice și multă bucurie, Vlădica Vladimir a fost întâmpinat de un grup de copii îmbrăcați în haine naționale.

Monumentala biserică parohială, zidită acum 175 de ani, a fost renovată în mai multe rânduri și reînfrumusețată în acest an. Primăria, parohia și fiii satului s-au solidarizat pentru a face din lăcașul de cult o adevărată citadelă duhovnicească.

La Sfânta Liturghie alături de ÎPS Mitropolit Vladimir au înălțat rugăciuni: chiriarhul locului PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și PS Nicodim Episcop de Edineț și Briceni, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi.

Mitropolitul a vorbit în cuvântul predicatorial despre evlavia credincioșilor noștri, indiferent de etnie la Sfânta Parascheva, relatatându-le crâmpeie din viața Cuvioasei, arătând darurile duhovnicești cu care a fost înzestrată de Bunul Dumnezeu. Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la slujbă să urmeze modelul de vieţuire şi de sfinţenie al Sfintei Cuvioase Parascheva.

După Sfânta Liturghie a urmat înconjurul bisericii cu citirea celor patru Evanghelii, după care a fost oficiat un Moleben cu rugăciuni către Sfânta Cuvioasa Parascheva pentru sănătatea și bunăstarea localnicilor.

Către final, Mitropolitul Vladimir a venit cu un mesaj de felicitare adresat parohienilor din Tvardița cu ocazia Hramului, totodată mulțumind părintelui paroh Vladimir pentru munca jertfelnică pe care o manifestă în lucrarea sa pastoral-misionară și pentru bunul mers a lucrurilor în parohia Tvardița.

La rândul său, părintele-paroh i-a mulțumit Mitropolitului pentru binevoința de a se afla în mijlocul credincioșilor din Tvardița, în această zi binecuvântată, menționând că și de acum înainte cu nădejde în Bunul Dumnezeu, se va strădui să păstorească turma încredințată spre mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției celei Cerești.

La ieșirea din biserică, Vlădica Vladimir a fost asaltat de creștini dornici de a primi binecuvântarea arhierească, iar copiii prezenți în număr mare au primit în dar din partea arhipăstorului câte o carțulie de rugăciuni.

Scurt istoric:

Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830 de către coloniștii bulgari de peste Dunăre – originari din Rumelia, una dintre provinciile Imperiului Otoman.

Ascunde printre casele sale cea mai veche biserică din sudul țării cu hramul în cinstea Sfintei Parascheva, construită în 1842, care a supravieţuit prigoanei, uşa ei rămînînd mereu deschisă pentru credincioși.

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni, dintre care 48.32% – bărbaţi și 51.68% – femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 2.35% – moldoveni, 1.24% – ucraineni, 1.56% – ruşi, 2.23% – găgăuzi, 91.74% – bulgari, 0.02% – evrei, 0.02% – polonezi, 0.66% – ţigani, 0.19% – alte etnii.

Satul Tvardiţa este inima comunităţii bulgare din Moldova. De hramul satului la Tvardița se sărbătoresc şi Ziua Roadelor.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
693

Hramul Bisericii „Sfântul Pantelimon” din or. Cimișlia

Astăzi, 9 august 2017, în ziua prăznuirii Sfântului Pantelimon, un Sfânt care este bine-cunoscut mai ales celor aflați în suferințe și în boli, numeroși credincioși ai orașului Cimișlia au participat la sărbătoarea Hramului Bisericii „Sf. M. Mc. Pantelimon” din oraș. Cu acest minunat prilej, cu binecuvântarea PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, a fost […]

Articole postate de același autor
3966

Doar în iad toți intră singuri…

Știți, am auzit cândva vorba aceasta: în iad toți intră singuri, pe când în Rai – neapărat în pereche. Pare o vorbă de duh, dar este ceva foarte nimerit în ea. Raiul vine pe pământ atunci când nu mai ești în tine însuți, când nu mai ești întors spre tine însuți, când nu mai e […]