Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din s. Tvardița, r. Taraclia şi-a serbat hramul

733

Joi, 27 octombrie 2017, în ziua sărbătoririi Sfintei Cuvioasei Parascheva, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a poposit în satul Tvardița din raionul Taraclia. Cu flori tomnatice și multă bucurie, Vlădica Vladimir a fost întâmpinat de un grup de copii îmbrăcați în haine naționale.

Monumentala biserică parohială, zidită acum 175 de ani, a fost renovată în mai multe rânduri și reînfrumusețată în acest an. Primăria, parohia și fiii satului s-au solidarizat pentru a face din lăcașul de cult o adevărată citadelă duhovnicească.

La Sfânta Liturghie alături de ÎPS Mitropolit Vladimir au înălțat rugăciuni: chiriarhul locului PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și PS Nicodim Episcop de Edineț și Briceni, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi.

Mitropolitul a vorbit în cuvântul predicatorial despre evlavia credincioșilor noștri, indiferent de etnie la Sfânta Parascheva, relatatându-le crâmpeie din viața Cuvioasei, arătând darurile duhovnicești cu care a fost înzestrată de Bunul Dumnezeu. Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la slujbă să urmeze modelul de vieţuire şi de sfinţenie al Sfintei Cuvioase Parascheva.

După Sfânta Liturghie a urmat înconjurul bisericii cu citirea celor patru Evanghelii, după care a fost oficiat un Moleben cu rugăciuni către Sfânta Cuvioasa Parascheva pentru sănătatea și bunăstarea localnicilor.

Către final, Mitropolitul Vladimir a venit cu un mesaj de felicitare adresat parohienilor din Tvardița cu ocazia Hramului, totodată mulțumind părintelui paroh Vladimir pentru munca jertfelnică pe care o manifestă în lucrarea sa pastoral-misionară și pentru bunul mers a lucrurilor în parohia Tvardița.

La rândul său, părintele-paroh i-a mulțumit Mitropolitului pentru binevoința de a se afla în mijlocul credincioșilor din Tvardița, în această zi binecuvântată, menționând că și de acum înainte cu nădejde în Bunul Dumnezeu, se va strădui să păstorească turma încredințată spre mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției celei Cerești.

La ieșirea din biserică, Vlădica Vladimir a fost asaltat de creștini dornici de a primi binecuvântarea arhierească, iar copiii prezenți în număr mare au primit în dar din partea arhipăstorului câte o carțulie de rugăciuni.

Scurt istoric:

Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830 de către coloniștii bulgari de peste Dunăre – originari din Rumelia, una dintre provinciile Imperiului Otoman.

Ascunde printre casele sale cea mai veche biserică din sudul țării cu hramul în cinstea Sfintei Parascheva, construită în 1842, care a supravieţuit prigoanei, uşa ei rămînînd mereu deschisă pentru credincioși.

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni, dintre care 48.32% – bărbaţi și 51.68% – femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 2.35% – moldoveni, 1.24% – ucraineni, 1.56% – ruşi, 2.23% – găgăuzi, 91.74% – bulgari, 0.02% – evrei, 0.02% – polonezi, 0.66% – ţigani, 0.19% – alte etnii.

Satul Tvardiţa este inima comunităţii bulgare din Moldova. De hramul satului la Tvardița se sărbătoresc şi Ziua Roadelor.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
3658

Biserica din satul Hîrbovăț, Anenii Noi și-a sărbătorit astăzi hramul

Mai multe biserici ce poartă hramul Sfântului Ierah Nicolae au oficiat în data de 22 mai 2016, slujbe speciale conform tradițiilor bisericești. Printre acestea este și biserica Sfântul Nicolae din satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, unde preot paroh este Petru Oltu. Locuitorii satului Hîrbovăț au început serbarea hramului bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, dar și hramul […]

Articole postate de același autor
8161

Exerciții de iubire

Căutaţi ce este bine în celălalt. Nu mai vedeţi răul, iertaţi. De ce este aşa? Păi, poate l-a bătut mama când era mic, l-a ascuns în dulap. Cine ştie ce are omul pe suflet, ce trecut are, ce stare de sănătate. E mai morocănos pentru că aşa-i el, dar ştii ce face el în chilia […]Urmăriți-ne pe Facebook!