Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din s. Răcăria, r. Râșcani resfințită la 115 ani de la târnosire

1136

Marți, 7 noiembrie, satul Răcăria din raionul Râșcani a trăit o adevărată sărbătoare de suflet, care va include o filă aparte în istoria localității. A fost resfițit sfântul locaș cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, care a ajuns la 115 ani de la târnosire și care a fost restaurat în ultimii doi ani.

Deși este o mică localitate din apropierea centrului raional, s-au găsit oameni cu suflet mare, care l-au susținut și încurajat pe tânărul slujitor Constantin Râciu întru renovarea din temelie a acestei biserici din lemn.

A muncit toată lumea de bună credință din sat, cu mic cu mare, în frunte fiind chiar părintele paroh, care a lucrat cot la cot pentru a demonstra că în aceste timpuri deloc ușoare se pot realiza lucruri mari și frumoase.

Astăzi bisericuța este o adevărată bijuterie spirituală a întregului sat și o mărturie că credința este vie și trăitoare în inimile băștinașilor.

N-a fost ușor de realizat acest vis, căci în localitate au prins rădăcini mai multe confesiuni neoprotestante.

Sărbătoarea a început în dimineața zilei, la complexul de la intrarea în localitate, unde a fost întâmpinat Înaltpreasfințitul Valdimir, oaspete de onoare al evenimentului. Ierarhul a fost salutat de către doamna primar Valentina Naduleșneac și ctitorii bisericii din sat, precum și de către părintele protopop de Râșcani prot. mitr. Sveatoslav Ungureanu, care au ieșit cu flori, pâine și sare, și cu o impunătoare icoană cu chipul Sf. Irh. Nicolae.

A urmat deplasarea spre biserică, unde s-a adunat toată suflarea dreptmăritoare din sat și un sobor de peste 20 de preoți veniți să împărtășească bucuria zilei.

ÎPS Vladimir a rostit rugăciunile la resfințirea bisericii, după care s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În timpul slujbei mai mulți slujitori s-au învrednicit de distincții bine meritate. În primul rând, părintele protopop a fost decorat cu ordinul mitropolitan ”Meritul Bisericiesc”, gr. II, iar părintele-paroh a primit trei distincții: avansat în treapta de Protoiereu și a primit dreptul de a purta Paliță și Cruce cu Pietre Scumpe.

După slujbă s-a înconjurat biserica cu citirea pericopelor din Sf. Evanghelie, iar ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre adevărata credință pe care trebuie să o mărturisim.

Vădit emoționat, părintele Constantin a mulțumit părintelui mitropolit și tuturor celor prezenți pentru sfintele rugăciuni înălțate și pentru toată susținerea și încurajarea primită.

La final, Mitropolitul Vladimir a decorat-o pe dna primar V. Naduleșneac și pe câțiva ctitori cu distincții mitropolitane. Sincere mulțumiri au fost adresate dlui Vasile Pascari, care a ctitorit mai multe lucrări și obiecte liturgice din actuala biserică.

Micuții și adolescenții prezenți la slujbă au primit cărți de rugăciuni din partea mitropolitului.

La ieșirea din curtea bisericii toată adunarea de credincioși a fost ospătată cu mâncăruri tradiționale în această zonă.


Pr. Octavian Moșin

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 


Articole postate de același autor
1379

Noi vrem ceva de la Dumnezeu, dar nu pe El Însuşi…

Când citim Evanghelia, iar chipul lui Hristos devine irezistibil, plin de slavă, când ne rugăm şi devenim conştienţi de măreţia, de sfinţenia lui Dumnezeu, spunem noi vreodată „nu sunt vrednic ca El să vină până la mine”? Ca să nu mai pomenesc de toate acele ocazii în care ar trebui să fim conştienţi de faptul […]