Ajunul Bobotezei la Catedrala Mitropolitană. ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Aghesmei celei Mari

2488

Joi, 18 ianuarie 2018, în ajunul sărbătorii Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Utreniei şi Ceasurile Împărăteşti şi apoi slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală. Alături de Întâistătător s-au rugat Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei și chelar al Catedralei, precum și slujitorii sfântului lăcaș.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul arhieresc mixt al Catedralei Mitropolitane condus de Dna Dirijor Angela Angheni.

Enoriașii s-au rugat împreună cu Arhipăstorul ca Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i învrednicească să se bucure deplin de această zi importantă, premergătoare unui eveniment ales pentru creștinătate – Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

După Liturghie, în scuarul Catedralei, Mitropolitul a sfințit Agheasma Mare. La eveniment au participat numeroși creștini care au luat apă sfințită ce este folosită pe parcursul întregului an pentru diferite trebuințe.

***

Pentru a fi întâmpinat aşa cum se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 18 ianuarie, cunoscută şi ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti.

Această tradiţie este păstrată din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul în seara acestei zile. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Slujba Aghesmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Agheasma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Agheasma se consumă timp de opt zile la rând, mai ales de la ajunul Bobotezei până la odovania praznicului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
4816

Florile din aghiazmă

Cu câteva săptămâni în urmă, pregăteam ca de obicei biserica pentru Sfânta Liturghie când prietenul meu Mark s-a apropiat de mine și m-a întrebat: „Poţi să-mi spui care este diferența dintre cele două buchete de flori?” arătând spre cele două vaze aflate de o parte și de alta a ușilor Împărătești. Unul din cele două […]

Articole postate de același autor
8021

Feriţi-vă de blestem ca de foc!

  Blestemul de mamă! Ferească Dumnezeu să vă scape din gură vorbe rele asupra copiilor vostri, că blestemul se lipeşte ca ceara şi asupra soţilor voştri si asupra fiicelor voastre. Feriţi-vă de blestem ca de foc! Noi foarte uşor blestemăm. Şi pe sine ne blestemăm. Mama care blesteama e o smintita! Nu-si da seama ca […]