A treia parte a Canonului cel Mare la Catedrala Mitropolitană

820

Din nou și din nou, drept-măritorii enoriași ai Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău au îngenunchiat în profundă smerenie la citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Ca și în zilele precedente, slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir și slujitorii sfântului locaș.

Canonul Sfântului Andrei nu e „mare” atât prin întindere, ci îndeosebi prin conținut, prin sublimitatea ideilor, prin profunzimea simțămintelor legate de trăirile sufletului omenesc, care, privind la starea de decadență, de însingurare și de îndepărtare față de Dumnezeu, cere cu stăruință Cerescului Tată milă și iertare.

Această rugăciune a pocăinței și ascezei a fost rostită și trăită la unison de către Întâistătător, slujitori și popor, în nădejdea că Hristos cel Răstignit și Înviat pe Cruce își va îndrepta mila către cei care cu umilință îi cer îndurarea și apărarea față de toate cele care pot să apară în calea regăsirii omului cu Dumnezeu.

Acest avânt duhovnicesc este o bună dovadă a faptului că semenii noștri au o atitudine foarte profundă față de această perioadă premergătoare Paștilor și prin pilda lor înlătură formalismul și superficialitatea spirituală, angajându-se hotărât în lupta duhovnicească, crucială pentru dobândirea veșniciei.

Pe această cale, invităm toți credincioșii să ia parte la toate slujbele rânduite în Postul cel Mare, să ia aminte la modul de trai și comportament caracteristic perioadei, să se spovedească și să se împărtășească cu Sfintele Taine, pentru a primi binecuvântarea Atotputernicului Dumnezeu.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
1627

„Nu încălcăm nimic dacă vom pomeni în cimitire răposații în zilele de 6, 7 și 8 iunie”

Interviu cu parohul Bisericii Sfântul Dumitru din Chișinău, preotul Pavel Borșevschi Decizia de a amâna sărbătorirea Paștilui Blajinilor i-a derutat pe unii credincioși, care se întreabă cât de creștinește este acest lucru. Cât este de firesc să sărbătorim Învierea Domnului la cimitir după ce deja sărbătorim Înălțarea, la 40 de zile de la Paști. Dacă […]