A fost ales noul Episcop al Hușilor!

2215

PS Ignatie Mureșanul este noul Episcop al Eparhiei Hușilor. Ierarhul a fost ales joi cu majoritate de voturi de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței de lucru prezidate de Patriarhul Daniel.

Pentru scaunul episcopal vacant al Huşilor, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a propus doi candidați. Pe lângă PS Ignatie Mureșanul, a fost propus și  Arhimandritul Nichifor Horia, Exarhul Administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Scaunul de Episcop al Hușilor a rămas vacant în luna august în urma retragerii Episcopului Corneliu. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, în maximum 60 de zile de la vacantarea unui scaun episcopal Sfântul Sinod trebuie să aleagă un nou Chiriarh.

Pe ordinea de zi, prezentată la începutul şedinţei de Patriarhul Daniel, se mai află canonizarea a doi vieţuitori de ranguri diferite din Biserica noastră şi anume, Mitropolitul Iosif Naniescu care va purta numele Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi un mirean foarte evlavios Gheorghe de la Piatra Neamţ pentru care noi am recomandat numele de Gheorghe Pelerinul, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, va fi introdus în calendarul ortodox român şi un sfânt dintr-o Biserică soră. Este vorba de Sfântul Neofit Zăvorâtul din Biserica Ciprului.

În timpul întrunirii vor fi abordate şi alte teme legate de viaţa Bisericii, învăţământ, ora de religie, activităţi privind diaspora ortodoxă română, precum şi unele aspecte pastorale şi misionare din cuprinsul Eparhiilor, a mai precizat Patriarhul României.


Noul Episcop, până astăzi Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a născut în 7 iulie 1976, în Bilbor, jud. Harghita. Preasfinţitul Ignatie a absolvit Şcoala Generală în comuna natală, Bilbor, jud. Harghita în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Topliţa, jud. Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia (1992-1997) şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (1997-2001).

A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna”, Sibiu, specializarea Patrologie şi Literatură Postpatristică, sub îndrumarea ştiinţifică a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007). Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universităţii Bucureşti, sub îndrumarea ştiinţifică a diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza (2007-2011), sub a cărui conducere magistrală a întocmit şi susţinut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama şi doctrina despre energiile necreate (Bucureşti, 2011).

În perioada 2003-2008 a urmat studii postuniversitare (doctorat) în Atena, ca bursier al Sfântului Sinod al Greciei şi al YKY (Idrima Kratikon Ipotrofion).  În prezent este doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ethniko Kapodistriako”, Atena, pregătind o teză de doctorat cu tema Contribuţia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercreştin, sub îndrumarea ştiinţifică a arhim. prof. univ. dr. Nikolaos Ioannidis şi a Î.P.S. Mitropolit prof. univ. dr. Hrisostomos Savvatos.

A fost hirotonit diacon şi preot în anul 2001 şi tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii Sfânta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopală). În acelaşi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit.

În data de 24 octombrie 2011 a fost ales, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura Mureşeanul. Hirotonia în arhiereu a avut loc în data de 11 decembrie 2011 la Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris, Franţa.

sursa http://basilica.ro/


Articole postate de același autor
1996

Cinstirea icoanei Maicii Domnului, „Izvorul Tămăduirii” la mănăstirea Hîncu

În vinerea din Săptămâna Luminată când întreaga creatură şi umanitate este plină de lumină şi bucurie, Sfinţii Părinţi au rânduit să se facă pomenirea acestei sărbători închinate Maicii Domnului, „Izvorul Tămăduirii”, care este unica sărbătoare a ei cu dată schimbătoare. Sărbătoarea a fost cinstită într-un mod deosebit de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și […]