Cearta între doi preoţi

4458

Cineva spunea că a asistat la o ceartă între doi preoţi. O ceartă dură, în care cei doi îşi adresau cuvinte aspre. Dar şi le spuneau cam aşa: "Eşti necinstit, Prea Cucernice Părinte", zicea unul - "Sfinţia ta eşti un om de nimic" răspundea celălalt.

Se acopăr oare aceste cuvinte: "Prea Cucernice", "Sfinţia Ta" cu "necinstit" şi "om de nimic"? Era cearta aceasta în măsură sa exprime sfinţenia şi cucernicia? Cel care a povestit această întâmplare spunea: "Nu m-a deranjat cearta, mi s-a părut omenească. Se mai întâmplă. 

Dar îşi ziceau mereu "Prea Cucernice" şi "Sfinţia Ta". Nu omiteau aceste titluri de onoare chiar şi atunci când îşi spuneau cuvintele cele mai grele."

Când apelativul pe care ni-l asumăm nu acoperă realitatea, atunci descoperă impostura. Şi este starea cea mai gravă în care poate cineva cădea.


Articole Asemănătoare
7470

Trebuie să învățăm să ne vedem propria greșeală

Tebuie să învățăm să ne vedem propria greșeală, când ajunem la vreo neînțelegere. De pildă, îmi amintesc că o pereche a venit la Părintele Sofronie ‒ erau certați ‒ și era limpede că unul era mai vinovat ca celălalt. Și Părintele Sofronie a întrebat-o pe soție: „Cât la sută crezi că ești vinovată?”. Ea a răspuns: „Doar cinci la […]

Articole postate de același autor
1468

Prea Sfințitul Nicodim a oficiat Denia Canonului „Sf. Andrei Criteanul” la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

La Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei,  Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni a oficiat mercuri, 1 martie 2017, Pavecerniţa cea Mare și Canonul Sfîntului Andrei Criteanul. Denia canonului a început la ora 16:00, în sfântul lăcaș fiind prezenţi zeci de credincioşi. La finalul slujbei, Vlădica a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a accentuat valoarea pocăinței și […]